A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Hogyan segítsünk implantátumot viselő hozzátartozónknak?

Hallásjavító implantátumra nem csak gyermekeknek lehet szüksége. Előfordulhatnak olyan esetek is, amikor több tíz éveket is leél épp hallással egy ember, ám előzmények nélkül bekövetkező hallásvesztés után nem nyújt elegendő megoldást a hallókészülék, vagy a műtéti eljárás, így implantátum beültetésére van szükség.

A felnőtt korban is megállja a helyét az az állítás, hogy minél rövidebb idő telik el a hallás vesztés és az implantátum beültetése között annál nagyobb sikereket lehet elérni használatával. Kevésbé épül le a beszédkészség.

A felnőttek esetén a belső motiváció ugyanannyira fontos, mint a külső támogatás. Saját maguknak is ki kell tűzni kisebb célokat, amelyeknek elérésével képes fejlődni.

Az implantátum nem adja vissza azonnal a hallást, fontos, hogy megtanuljon hallani az eszközzel az implantáción átesett személy. Türelemmel kell lennije saját maga felé és környezete felé is az illetőnek, aki segít implantáción átesett hozzátartozójának.

Szükséges hozzáértő személy segítsége is. Egy szakember személyre szabottan állítja be az implantátumhoz csatlakoztatható külső egységet. De fontos szem előtt tartani, hogy ez nem fog azonnal tökéletes hallást biztosítani. Szükség van finomhangolásokra, folyamatos ellenőrzésre, hogy a szakemberrel közösen megtalálják a legmegfelelőbb beálltásokat.

A beszéd-, és hallásterapeuta megmutatja azokat az eljárásokat, amiknek köszönhetően a legtöbbet hozhatják ki az implantátumból.

Az implantátum biztosítani tudja a felnőttek számára a mindennapi élethez szükséges hallást. Segítségével visszakerülhetnek megszokott környezetükbe, munkahelyükön újra helyt állhatnak.

A gyermekeknél és felnőtteknél is egyaránt gyakori az implantátum viselést övező szégyenérzet.

Ha az implantátum viselés feldolgozásához segítégre van szükség, akkor a HeerPeers nemzetközi program szívesen segít a kérdések megválaszolásában és bemutatja számos implantátumot viselő ember történetét.

Kérjen bővebb tájékoztatást és forduljon szakemberhez!

Implantációs kapcsolatfelvételi űrlapKlinika kereső

Felnőtt korban jelentkező súlyos halláskárosodás esetén ezeket tudnia kell:

Mikor kaphatok hallásjavító implantátumot?

Előfordulhat, hogy felnőttkorban hirtelen, nagymértékű hallásromlás alakul ki. Ennek számos oka lehet, amire nem is gondolnánk. Sokan úgy képzelik, hogy ha egész életükben hallottak, akkor csak az időskori hallásvesztés veszélyeztetheti őket.

Az implantátum beültetés folyamata

Mielőtt sor kerül az implantációs műtétre, érdemes érdeklődni hogyan zajlik az operáció. Rövid leírásunkból tájékozódhat az implantáció fontosabb lépéseiről és időtartamáról.

Tudjon meg többet a hallásjavító implantátumokról:

Implantációs megoldások

Az implantációs eljárásnak köszönhetően már kisgyermekkortól orvosolható a hallásvesztés. Három különböző megoldás áll a páciensek rendelkezésére. Magyarországon öt helyen végeznek ilyen műtétet.

Állami támogatás

Az implantációs eljárást egészségbiztosítás által támogatott. Azok számára elérhető, akiknek más orvosi beavatkozás, műtét vagy hallókészülék már nem nyújt megoldást és az alapos orvosi kivizsgálás után az implantációs centrumban javasolják a beavatkozást.

Implantációs sikertörténetek

Nincs egyedül problémájával, ismerje meg mások történeteit, akik már éltek a hallásjavító implantátum lehetőségével.

Hírek, érdekességek a hallásjavító implantátumokról

Tájékozódjon a legfrissebb hírekről a hallókészülékekkel kapcsolatban. Ne maradjon le az újdonságokról és fontos tudnivalókról.