A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Kommunikáció hallássérültekkel

A kommunikáció, így a hallás elengedhetetlen része a környezetünkkel való kapcsolatteremtésnek. Viszont előfordulhatnak olyan akadályok, amelyek gátolják a megértést. Ilyen probléma lehet a közös nyelv ismeretének hiánya, különböző szókincs, vagy a halláscsökkenés.

Mire figyeljünk hallássérülttel történő kommunikácó esetén

Ha a hallássérült el van látva hallókészülékkel oda kell figyelni arra, hogy másként érzékeli esetenként a beszédet, mint az ép hallók. Felelősséggel tartozunk azért, hogy a hallássérült társaink is részt vehessenek a beszélgetésben, megértsék mondandónkat.

Ha a beszélgetőpartnerünk hallássérült:

 • ügyeljünk rá, hogy szemben álljunk beszélgetőpartnerünkkel
 • tagoltan, artikulálva társalogjunk
 • röviden, lényegre törően fogalmazzunk
 • olyan szavakat használjunk, amiket könnyű megérteni, kerüljük az idegen kifejezéseket
 • megfelelő hangerővel kommunikáljunk
 • beszédünk sebessége is legyen ideális, ne legyen vontatott, de ne is hadarjunk
 • győződjünk meg róla, hogy megértette mondanivalónkat
 • ha túl zajos a környezet próbáljunk meg ideális körülményeket teremteni a beszélgetéshez

A hallássérülttel történő kommunikációt befolyásoló tényezők

 • az egyén halláscsökkenésének mértéke és típusa
 • milyen régen nagyothalló az illető
 • az életkor
 • a partner beszédértése
 • környezet minősége zaj és akusztika szempontjából
 • szájról olvasás képessége

Legyünk türelmesek a hallássérülttel való kommunikáció során, ha kell, ismételjük meg többször mondanivalónkat.

Hangszínünkkel, gesztusainkkal, mimikánkkal nyomatékot adhatunk szavainknak, ami segíti a megértést a hallássérültek számára. Kerüljük a monoton hanglejtést, próbáljuk meg gördülékenyen fogalmazni, kerülve az összetett mondatokat.

A hallássérültek számára a társas környezetben való beszélgetés okoz több problémát, nehezen koncentrálnak egyszerre több beszélgetőpartnerre. A modern hallókészülékek már automatikusan alkalmazkodnak az ilyen körülményekhez, vagy a különböző hallókészülék beállítások közül kiválasztható ilyen program. A készülékek iránymikrofonjának köszönhetően a zaj már könnyebben kiszűrhető, javítva a hallókészüléket viselő beszédértését.

A siketekkel való kommunikációt a jelbeszéd segíti elő. Ha nem ismerjük a jelbeszédet, akkor artikulációval tudjuk segíteni a megértést.

Az infokommunikációs akadálymentesítés szempontjából jelentős a 2009. évi, CXXV. törvény a magyar jelnyelvről és a magyar jelnyelv használatáról, kötelezővé téve (2015-től teljesen) a televíziós csatornák számára teljes körű feliratozást, illetve jelnyelvi tolmácsolást. A hallássérültek számára biztosított akadálymentesítéshez a SINOSZ állásfoglalást adott ki.

Kérje audiológus szakembereink segítségét. Jelentkezzen néhány perc alatt ingyenes hallásvizsgálatra vagy keresse meg az Önhöz legközelebb eső audiológiánkat:

Hallávizsgálatra jelentkezés űrlaphallásvizsgáló kereső

Nincs egyedül

Felmérések szerint a lakosság közel 10%-ának van kisebb vagy nagyobb mértékű halláscsökkenése. Tapasztalta már, hogy hallása már nem az igazi? De mégsem mer lépni vagy segítséget kérni? A problémával nincs egyedül, olvassa el mások tapasztalatait.

Fülzúgás (tinnitus)

Kellemetlen fülzúgás, amely zavarja mindennapi életvitelét? Számos oka lehet a tinnitusnak, amit érdemes időben kideríteni hallásának megőrzése érdekében. Szakembereink segítenek megtalálni személyre szabott, egyéni megoldást.

Hallásvizsgálat

Ha úgy érezzük valamilyen probléma lépett fel hallásunkkal kapcsolatban érdemes hallásszűrésre menni, ahol több vizsgálatot is elvégeznek a szakemberek, hogy a legmegfelelőbb kezelést kapja az ügyfél.

Hírek, érdekességek a hallásról

A hallás alapvető tevékenységek az ember életében. Számos lenyűgöző tény, adat és információ van az ember és állatvilág hallásáról, érzékszerveiről. Ezeket gyűjtöttük össze ebben a menüpontban.