A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Mikor kaphatok hallásjavító implantátumot?

Előfordulhat, hogy felnőttkorban hirtelen, nagymértékű halláskárosodás alakul ki. Ennek számos oka lehet, amire nem is gondolnánk. Sokan úgy képzelik, hogy ha egész életükben hallottak, akkor csak az időskori hallásvesztés veszélyeztetheti őket.

Ám van számos más ok is, amely hirtelen halláscsökkenéssel járhat. Egyik legismertebb ok az otosclerosis, azaz, a középfülben található hallócsontok, leginkább azok közül is a kengyel elcsontosodása, mely gátolja a hang vezetését. Ez a betegség örökletes, ám műtéti úton helyreállítható a halláscsökkenés.

Hirtelen halláscsökkenést érzékelhetünk dobhártya perforáció esetén is. Ez bekövetkezhet hirtelen zajártalom vagy nagy nyomás alatt. A kisebb perforációk maguktól begyógyulnak, de műtéti úton is helyreállítható a sérülés, mely után újra élvezhetjük a hangokat.

A gyakori középfülgyulladás is okozhat halláscsökkenést, ám ha időben orvoshoz fordulunk gyógyszeres kezelésért a folyamat meggátolható.

Van számos olyan ok, amin csak hallókészülék vagy hallásjavító implantátum segíthet.

Tartós zajártalom, anyagcsere megbetegedés, hosszantartó magas vérnyomás, autoimmun betegségek, neurológiai megbetegedés, cukorbetegség, kezeletlen gyulladásos, vírusos megbetegedések esetén nem mindig visszafordítható a folyamat.

Ekkor már csak valamilyen eszköz, elsősorban hallókészülék viselésével állítható helyre a probléma. Ha a hallókészülék viselése nem mutat javulást, vagy a fül valamilyen elváltozása - pl.: középfülben megtalálható hallócsontok hiánya - miatt nem lehetséges hallókészülék viselése, akkor végezhető el implantációs műtét.

Három különböző típusú implantátummal lehet orvosolni a hallásveszteséget. A Cochleáris implantátum az érzékelő szőrsejtek károsodása esetén alkalmazható, a belsőfülben található csigába vezetve elektromos impulzusokat juttat el a hallóideg végződésekhez. A középfül implantátum közvetlenül stimulálja a középfül szerkezetét, ezzel lehetővé téve a tiszta hallást. A csontvezetéses implantátum a koponyacsont rezegtetésével vezeti a hangot a belsőfülbe.

Fontos hangsúlyozni, hogy az implantációs megoldás azok számára elérhető, akiknek más orvosi beavatkozás, kezelés vagy hallókészülék már nem nyújt segítséget.

Kérjen bővebb tájékoztatást és forduljon szakemberhez!

Implantációs kapcsolatfelvételi űrlapKlinika kereső

Felnőtt korban jelentkező súlyos halláskárosodás esetén ezeket tudnia kell:

Az implantátum beültetés folyamata

Mielőtt sor kerül az implantációs műtétre, érdemes érdeklődni hogyan zajlik az operáció. Rövid leírásunkból tájékozódhat az implantáció fontosabb lépéseiről és időtartamáról.

Hogyan segítsünk hallásjavító implantátumot viselő hozzátartozónknak?

Hallásjavító implantátumra nem csak gyermekeknek lehet szüksége. Előfordulhatnak olyan esetek is, amikor több tíz éveket is leél épp hallással egy ember, ám előzmények nélkül bekövetkező hallásvesztés után nem nyújt elegendő megoldást a hallókészülék, vagy más műtéti eljárás, terápia, így implantátum beültetésére van szükség.

Tudjon meg többet a hallásjavító implantátumokról:

Implantációs megoldások

Az implantációs eljárásnak köszönhetően már kisgyermekkortól orvosolható a hallásvesztés. Három különböző megoldás áll a páciensek rendelkezésére. Magyarországon öt helyen végeznek ilyen műtétet.

Állami támogatás

Az implantációs eljárást egészségbiztosítás által támogatott. Azok számára elérhető, akiknek más orvosi beavatkozás, műtét vagy hallókészülék már nem nyújt megoldást és az alapos orvosi kivizsgálás után az implantációs centrumban javasolják a beavatkozást.

Implantációs sikertörténetek

Nincs egyedül problémájával, ismerje meg mások történeteit, akik már éltek a hallásjavító implantátum lehetőségével.

Hírek, érdekességek a hallásjavító implantátumokról

Tájékozódjon a legfrissebb hírekről a hallókészülékekkel kapcsolatban. Ne maradjon le az újdonságokról és fontos tudnivalókról.