Implantátum felnőtteknek

Hallásvesztés esetén fontos a gyors segítség, hiszen egy felnőttnél komoly problémát okozhat, ha nem hallja a környezeti hangokat pl. az utcán az autókat, vagy nem érti meg a beszélőt, ami kommunikációs zavart okozhat. Ezenfelül beszűkül számára a világ és hamar mentális problémák is jelentkezhetnek. Az audiológus, fül-orr-gégész vagy hallásspecialista segít Önnek eldönteni, hogy melyik hallásjavító implantátum ajánlott és alkalmas a beültetésre.  A Victofon szakembereinek célja, hogy segítsenek Önnek megtalálni a lehető legjobb megoldást.

Az alábbiakban tájékoztatást kaphat arról, melyik esetben ajánlott Önnek cochleáris-, középfül- vagy csontvezetéses implantátum beültetése.


1. Cochleáris implantátum felnőtteknek

A szenzorineurális (idegi alapú siketség) hallásvesztés oka a fülcsigában (belső fül) elhelyezkedő érzékelő szőrsejtek hiánya vagy sérülése, amely rendszerint végleges. 
A cochleáris implantátum visszaadja a hallást nagy fokú, súlyos és teljes idegi alapú hallásvesztés esetén. Ilyen tipusú hallasvesztések esetén a hallókészülékek csak minimális mértékben vagy egyáltalán nem javítja a hallást. A cochleáris implantátum rendszer megkerüli a belső fül nem működő részét és az elektromos jeleket közvetlenül a hallóideg végződések felé továbbítja. A cochleáris implantátum az egyetlen, ami képes helyettesíteni a hibás érzékelő szőrsejtek funkcióját. Több éve fennálló hallásvesztés esetén is eredményesen alkalmazható.


Ön alkalmas cochleáris implantációra, ha:

►   kétoldali vagy súlyos idegi típusú (szenzorineurális) halláskárosodása van
►   hallókészülék csak kismértékben vagy egyáltalán nem segít
►   hozzáfér a megfelelő oktató és rehabilitációs programokhoz
►   a műtétnek nincs ellenjavallata

 

Nem minden súlyos halláskárosodással élő személy alkalmas cochleáris implantációra, az alábbi esetekben nem a cochleáris implantátum az ajánlott megoldás:


► Amennyiben Önnek kifejezetten előnyös lehet a hallókészülék és az elegendő hallásteljesítményt tud biztosítani.
► Amennyiben halláskárosodásának oka nem a belső fülben van ilyen esetben egy másik megoldás, mint például a középfül implantátum hatékonyabb lehet. 

 

2. Középfül implantátum felnőtteknek

A Vibrant Soundbridge egy egyedülálló középfül implantátum rendszer, amely új lehetőségeket teremt azok számára, akiknek a hagyományos hallókészülék nem hozott javulást vagy orvosi okok miatt nem tudták azokat használni. Ez gyakran előfordul középfül műtéteket követő tartós halláskárosodás esetén, vagy ha a hallókészülék viselése krónikus hallójárat-gyulladás (otitis externa) miatt nem lehetséges. A Vibrant Soundbridge hatékony megoldást jelenthet enyhe, közepesen súlyos és súlyos szenzorineurális (idegi típusú) halláskárosodás esetén, illetve vezetéses és kevert halláskárosodásban szenvedőknek. 
A hallókészülékkel ellentétben - amely kizárólag a hallójáratba érkező hangok szabályozott felerősítésére képes - a Vibrant Soundbridge a környezetből érkező ingereket mechanikai rezgésekké alakítja.Ez a mechanikai energia közvetlenül stimulálja a középfül képleteit, és segítségével még a nagyon magas hangok is kivételesen jól érzékelhetők.

 

Annak érdekében, hogy támogassuk Önt ebben a helyzetben, néhány fontos információt kívánunk megosztani Önnel a Vibrant Soundbridge középfül implantátum rendszer előnyeiről.

 

A Vibrant Soundbridge előnyei:

► Természetes hangzás – a középfül implantátumot használók arról számolnak be, hogy a hangminőség természetes az eltérő hallási helyzetekben, különösen zajos környezetben. Felnőttek számára kiemelten fontos a beszédértés beszélgetés közben, zajos vagy munkahelyi környezetben.

► Mély és magas hangok továbbítása – egyaránt továbbítja a mély és magas frekvenciájú hangokat, ami különösen fontos beszéd- és szövegértésnél illetve  zenehallgatásnál.

► Hallás megőrzése –  a középfül implantátum biztosítja a meglévő hallás megőrzését azáltal, hogy a meglévő középfül szerkezetet sértetlenül hagyja.

►Kikerüli a külső és középfület vezetéses hallásvesztéskor, így hallójárat elzáródás, allergia, hallócsontocskák hiánya, sérülése vagy állandó középfül gyulladás esetén is nagyon jó minőséget biztosít. Megoldást jelent azok számára, akiknek a fülét többször operálták, de hallásuk nem vagy csak kismértékben javult.

► Egyszerű kezelés – a külső beszédprocesszor kis méretű, könnyen kezelhető és kényelmesen viselhető a fejen, a haj alatt. A hallójárat szabadon marad, így a fül szellőzése is biztosított. 

► Modern technológia – a beszédprocesszor a legújabb fejlesztésű, egyszerű a beállítása és a program-, hangerő változtatás.

► Iránymikrofon rendszer – a beszédprocesszorban található iránymikrofonjainak köszönhetően csökkenti a zavaró háttérzajokat és jobb beszédértést biztosít.

► Esztétikus kivitel – a külső beszédprocesszorhoz biztosított színes és cserélhető fedlapok által mindenki megtalálja a neki megfelelő színt.


 
3. Csontvezetéses implantátum felnőtteknek

A Bonebridge egy innovatív hallásjavító eszköz, amely technológiai ugrást jelent a csontvezetéses implantátumok területén. Mindazok számára megfelelő, akik  a hallásvesztés különböző fajtáiban és súlyossági fokaiban érintettek. Az első aktív csontvezetéses implantátum a világon, amelynek a belső egysége teljesen beültethető a fül mögötti csontba, így nem lép fel semmilyen bőr irritáció, és a műtét utáni fertőzés veszélye igen kis mértékű. A Bonebridge kiváló választás azoknak, akiknek vezetéses, illetve kevert típusú halláscsökkenése vagy teljes siketsége van az egyik fülön (egyoldali idegi hallásvesztés). 

Amennyiben Ön csak az egyik fülével hall, nehézséget okozhat, hogy megértse a beszédet vagy megállapítsa melyik irányból jön a hang, emiatt úgy érzékelheti, hogy minden hang csak egy oldalról érkezik. Ezáltal zajos környezetben is nehezebben érti meg a beszédet, és különösen nehezen tudja beazonosítani a hang forrását. Ebben az esetben egy nagyszerű segítség a Bonebridge, ami természetes hallást biztosít és visszaadja Önnek a kétoldali hallást.

 

Annak érdekében, hogy támogassuk Önt ebben a helyzetben, néhány fontos információt kívánunk megosztani Önnel a Bonebridge csontvezetéses implantátum rendszer előnyeiről.

 

A Bonebridge előnyei:

► Ép bőr – a beültethető implant egység teljes egészében a bőr alatt helyezkedik el, ez szinte teljes egészében lecsökkenti a bőr problémákkal kapcsolatos komplikációkat. Kiküszöböli a későbbi orvosi kezeléseket - igen kis mértékben alakulhat ki bőr probléma.
► Minimális sebészeti beavatkozás –  a műtét során a koponyacsontba helyezik el a beültethető implant egységet, amely felett teljesen bezárják a bőr felületét. Ennek következtében nincs szükség további sebészeti beavatkozásra, mivel a Bonebridge minden cserélhető egysége a külső beszédprocesszorban található. A felépülési idő rövid, így hamar visszatérhet a hétköznapokba, újra visszatérhet a munka világába.
► Modern technológia  - az implantátum úgy lett kifejlesztve, hogy a stimulációs egység közvetlenül a csontban helyezkedjen el. A kis méretű és vékony beszédprocesszor egység komfortosan hordható, a haj alatt a fejbőrön szinte észrevétlen, ami igen esztétikus és ideális azoknak, akik nem szeretnénk, hogy hallásjavító eszközük észrevehető legyen.
► MRI vizsgálat lehetősége – a Bonebridge implantátum egysége 1,5 Tesla értékig MRI kondícionális, ami szükség esetén lehetővé teszi a későbbi MRI képalkotó vizsgálatokat.
► Természetes hangzás – a külső beszédprocesszor megkülönbözteti a beszédet a háttérzajtól, automatikusan csökkenti a háttérzajt a jobb beszédértés érdekében. Az alkalmazott technológiának köszönhetően folyamatos környezet figyelési funkcióval rendelkezik.
► Egyszerű kezelés – a külső beszédprocesszor kis méretű, könnyen kezelhető, egyszerű a program-, és hangerő változtatás. 
► Esztétikus kivitel – az új Samba BB beszédprocesszorhoz biztosított színes és cserélhető fedlapok által minden felnőtt megtalálja a neki megfelelő színt.

 

Vegye fel velünk a kapcsolatot, és kérjen részletesebb tájékoztatást implantációs megoldásainkról!

 

Implantációs kapcsolatfelvételi űrlap