Kétoldali ellátás jelentősége

Vizsgálatok kimutatták, hogy a kétoldali cochleáris implantáció egyedülálló előnyökkel jár.

A kétoldali cochlearis implantáció, mindkét fülön implantátum használatát jelenti.

A kétoldali cochlearis implantátum beültetésének lehetőségét orvosi vizsgálatok előzik meg. Klinikai vizsgálatok igazolják az implantátumok használatának előnyeit és jelentőségét a halláskárosodott gyermekek és felnőttek szempontjából:

1. Segíti a hallási képesség kifejlesztését és fejlődését, a hangok irányának meghatározásában, különös jelentőséggel a beszédtanulás időszakában.

2. Kétoldali implantátummal jobban tud a gyermek/felnőtt figyelni, lokalizálni a hangokat, azonosítani, melyik hangot milyen irányból hallja.

3. Azok a gyermekeknél, akik a második implantátumot kapták meg és viselték, jelentős javulás volt tapasztalható környezetükkel való kapcsolattartásban és a viselkedésükben. A gyermekek jobban megértették a hozzájuk intézett szavakat, mondatokat, és zajos környezetben is jobban értették a beszédet, ha mindkét implantátumot használták. Kommunikációjuk is nagymértékben javult, képesek voltak gördülékenyen beszélgetni, kommunikálni.

4. A kétoldali implantátumot viselő gyermekek szülei elmondták, hogy a gyermekek az iskolai tanulmányi eredményei javultak, jobban tudnak figyelni. Könnyebben beilleszkednek és idegen környezetben jobban eligazodnak.

5. A kétoldali implantációnak különös jelentősége van a beszédfejlődésre és a beszédértésre.