Kommunikáció hallásprobléma esetén

Folytonos visszakérdezés zajos környezetben, hangosan üvöltő televízió - csak néhány jellegzetes szituáció a hallásproblémával élők hétköznapjaiból. Gyakori eset, hogy egy családtagunk vagy ismerősünk pont ezekkel a helyzetekkel él együtt nap, mint nap. Szeretnénk neki segíteni, de bármennyire is célozgatunk rá, hogy valószínűleg baj van a hallásával, nem hallgat ránk és ez akár konfliktushoz is vezet.

 

Mi ilyenkor a teendő? Hogyan segíthetünk szeretteinknek?

 

1. Fontos, hogy türelmesnek kell lennünk szerettünkkel, segítenünk kell neki abban, hogy ő is ráébredjen: valóban hallásprobléma van a háttérben. Mivel jellemzően egy hosszabb folyamat következtében alakul ki a hallás romlása, az érintetteknek olykor fel sem tűnik, ha hangosabban hallgatják a televíziót, sokszor úgy érzékelik mindenki motyog körülöttük. Az is előfordulhat, hogy bár az érintett felismerte a problémát, nehezen vallja be még közeli hozzátartozóinak is, hogy gond van a hallásával. Az ilyenkor kialakult érzelmi feszültség nagy megértést igényel a család és a barátok részéről, hozzájárul a probléma felismeréséhez. Tudjon meg többet a hallásprobléma kialakulásáról.

 

2. Mikor szerettünk eljutott arra a pontra, hogy felismerje hallásproblémával él, és elhatározza a hallásvizsgálaton való részvételt, támogassuk őt döntésében. Ajánljuk fel, hogy elkísérjük a vizsgálatra, mert ezzel nem csak érzelmi támogatást nyújthatunk számára, de a hallókészülék kezelésében is segíthetjük. Jelentkezzen ingyenes hallásvizsgálatra űrlapunk kitöltésével.

 

3. Audiológus szakembereink a hallásvizsgálat során segítenek kiválasztani a legmegfelelőbb hallókészüléket, melyet otthoni környezetben kipróbálhat. Ezen időszak alatt célszerű megfigyeléseket tenni és akár jegyzeteket is készíteni minden hallással kapcsolatos tapasztalatról, bármilyen felmerülő változásról. Hozzátartozóként is érdemes megfigyelni törént-e javulás a szerettünkkel folytatott kommunikációban. 

 

4. Különösen az idősebb korosztály számára problémát okozhat a hallókészülék használata. Segítsünk nekik a készülék kezelésében, az elemek cseréjében, a helyes tisztítás elsajátításában, mert ezek elengedhetetlenek a készülék megfelelő működéséhez. Bővebb információt az elemek  típusai és cseréjük menüpont, illetve a karbantartás, szerviz menüpont alatt olvashat.

 

5. A hallás a kor előrehaladtával változik, folyamatosan romlik. Időről-időre emiatt érdemes figyelmeztetni hallókészüléket viselő szerettünket, hogy évente legalább egyszer menjen el kontrollvizsgálatra. Audiológus szakembereink ekkor újra mérik hallását, megtisztítják hallókészülékét és szükség esetén be is állítják az eredmények függvényében. Regisztráljon kontrollvizsgálatra űrlapunk kitöltésével.