Implantátum sikertörténeteink

Sikertörténetek

 

Ilona:

 

Ilonának két születésnapja van, az első 36 éve, a második 2011.08.25-én, a műtéte napján. 

"Koraszülött voltam, de az, hogy ez valamilyen problémát okozott, csak hatéves korom körül derült ki. Először azt hitték, pösze vagyok, mert bizonyos hangokat - s, cs, sz - selypítve mondtam, de hogy nagyobb baj van a hallásommal abból jöttek rá a szüleim, hogy ha halk hangon, suttogva mondtak valamit, azt nem tudtam visszamondani, csak a mondat hangleejtését utánoztam, de más szavakkal... Elutaztunk Pécsre, ahol a professzor úr vizsgált meg. Akkor derült ki, hogy a hangok érzékeléésért felelős idegsejtek kifejlődtek ugyan, de nem működnek rendesen, ezért a magasabb hangokat nem hallom jól." A vizsgálatok után végül ő lett az, aki a pécsi klinikán először kapott Vibrant Soundbridge középfül implantátumot. "Amikor megtudtam, hogy én vagyok a kiválasztott, elsírtam magam örömömben. Izgatott és boldog voltam. Eszembe se jutott, hogy veszélyes is lehet a beavatkozás, csak azt tudtam, elérkezett az a lehetőség, amire egész életemben vártam." A műtét négy órás volt, egyetemi tananyag lett. A külső egységet 6 hét után kapta meg, akkor állította be a szakember a legoptimálisabb hallásélményt a fiatal nő számára. "Ha valaki jól hall, el sem tudja képzelni, milyen élményt jelent sokféle hangot hallani. Madárcsicsergést, vagy éppen azt, hogy beszélnek a másik szobában: egyszerűen kitárul a világ. Óriási szerencsém volt, hogy jókor voltam jó helyen, a műtét napja a második születésnapom lett." 

 

Vera:

 

1981-ben, egy hónap alatt vesztettem el a hallásom egy műtétet követő gyógyszeres kezelés mellékhatásaként. Megtanultam szájról olvasni, de egy hangok nélküli világban élni nagyon nehéz és fárasztó. Az első cochlearis implantátum beültetésem 1984-ben Bécsben volt, s bár nem lett tökéletes a hallásom, de már hallottam hangokat. A budapesti fül-orr-gége klinikán 1995-ben műtötték meg a bal fülemet, majd három év múlva ismét - ekkor egy modern MED-EL implantátumot kaptam a jobb oldalon, ami azóta is kiválóan működik. Ez a műtét lényegében teljesen visszaadta a hallásomat. Óriási élmény volt ismét jól hallani: addig csak azt hallottam, hogy valamilyen zene szól, de a műtét után már azt is pontosan tudtam, ki és milyen dalt énekel. 

 

József:

 

Első műtétem után 1985-ben, már hallottam hangokat, ami lélektanilag sokat segített számomra, a családi és munkahelyi környezetemben is. Az akkor alkalmazott technikával azonban beszédértést még nem tudtam kapni. 34 évi siketségem után az igazi minőségi eredmény, a nagy áttörés 2013-ban következett be, amikor egy új, immár digitális Concerto implantátum került beültetésre. Az új CI segítségével,- tehát 34 évi siketség után, - újból jól hallom a hangokat, zenét hallgatok, a madárcsicsergést, az utcai forgalomban a járművek hangjelzéseit is jól hallom és értem mit mondanak az unokáim. Életminőségem egyértelműen jobb, siketből hallóvá váltam - boldog vagyok, hogy visszakaptam a hallásomat és hallhatom az unokáim hangját.

 

Anikó (Réka 10 éves és Noémi 2,5 éves cochleáris implantált gyermekek édesanyja):

 

Mindhárom gyermekünk hallássérült. Nagyobbik lányunk, Réka cochleáris implant műtéte 2007-ben volt a jobb oldalon, 2012-ben pedig a bal oldalon. Az implantátumnak köszönhetően nemcsak megtanult beszélni, hanem már iskolába is jár. Kisebbik lányunknak, Noéminek 2015-ben végezték el a beavatkozást mindkét fülén és az első állítások óta egyre jobban figyel a hangokra. Családunk számára különösen nagy öröm, hogy gyermekeink halló társaikhoz hasonlóan hallják a hangokat és teljes életet élhetnek ennek a csodálatos technológiának köszönhetően.

 

Gabriella (10 éves Máté édesanyja):

 

Kisfiunk, Máté nagyfokú hallássérüléssel született. A CI műtétet rengeteg vizsgálat előzte meg, először hallókészüléket kapott mindkét fülére, de hamar kiderült, hogy számára ez nem elegendő, nem hallott vele megfelelően, emiatt a hallás/beszéd fejlődése is megállt. Tudomásunkra jutott, hogy a cochleáris implantáció visszaadhatja gyermekünk hallását. 
Máté 2 éves elmúlt, amikor megműtötték Budapesten. A műtétet követő első állítást nagyon vártuk és boldogok voltunk, amikor a bekapcsolás után felfigyelt a hangokra – ez a csoda volt számunkra. Kis idő múlva megjelentek az első hangok és szavak.  A rendszeres beállításoknak, gyógypedagógiai fejlesztésnek köszönhetően hallása és beszéde egyre jobb lett, óvodába járhatott és elkezdte az iskolát a jól halló gyermekekkel együtt integrált oktatásban. 5-6 évesen már megtanulta önállóan használni a készüléket: le -és felvenni, bekapcsolni és elemet cserélni. Ma már 10 éves 3. osztályba jár, barátkozó és jó kedvű fiú, aki tele van energiával. Alvásnál, fürdésnél megszokta, hogy nincs rajta a készülék, óvatosan leveszi és a dobozába rakja. Hátrányából előnyt kovácsolt! :) , ha nem szeretné hallani a szülői intelmeket, észrevétlenül kikapcsolja a hallókáját. Anyaként nagyszerű látni, hogy kisfiunk ugyanúgy fejlődik, mint az ép hallású gyermekek és semmiben sem szenved hátrányt.

 

 

 

Az M1 televízió 2015. december 19-i  és 2016. január 9-i Esély című adásában kiemelt figyelmet szentelt az implantátumok fontosságának, melyek számos hallásproblémával élő életét tették könnyebbé.

 

Esély

2015. január 9.

(Az adás megtekinthető 0:00 - 4:50 percig.)

Adás megtekintése

 

Esély

2015. december 19.

(Az adás megtekinthető 13:40 - 18:20 percig.)

Adás megtekintése