MED-EL implantátumok története, mérföldkövek

MED-EL implantátumok története, mérföldkövek

A MED-EL cochleáris implantátumai több mint harminc év kutatásainak eredménye. A folyamatos fejlesztésnek köszönhetően az implantátumokkal kiváló hallás és beszédértés érhető el. A MED-EL alapítói, Dr. Ingeborg Hochmair és Prof. Erwin Hochmair 1975-ben kezdték meg a kutatásokat. Ennek köszönhetően a világ első mikroelektronikai, több csatornás cochleáris implantátum beültetésére 1977-ben Bécsben került sor. A MED-EL azóta is folyamatosan meghatározó irányelveket állít fel a fejlett technológiájú hallásjavítás terén.

 

1991-ben a MED-EL bemutatta az első fül mögötti beszédprocesszort.

► 1994-ben a Victofon Kft. és a MED-EL együttműködést kötött, hogy Magyarországon is elérhető legyen a hallásjavító implantátum technológia a siketek és súlyos hallássérültek számára.

► 1996-ban mutatták be a legvékonyabb Combi40+ cochleáris implantátumot. Ebben az évben jelent meg a Vibrant Soundbridge®, mint az első középfül implantátum rendszer. Közvetlen hangvezető technikája segítségével kezelhető mind az idegi-, mind a vezetéses-, mind pedig a kevert típusú hallásveszteség, akár enyhétől a súlyos nagyothallásig terjedő halláskárosodás esetén is.

► 2003-ban a MED-EL megvásárolta a Vibrant Soundbridge technológiát, melynek feltalálója és technikai igazgatója Geoffrey Ball. Az együttműködésnek köszönhetően lett a Vibrant Soundbridge az egyik legsikeresebb és legszélesebb körben használható középfül implantátum rendszer.

► 2006-ban a MED-EL megjelent a vékony és kis méretű SONATATI100 titánium cochleáris implantátummal, kiterjesztve ezzel a cochleáris implantáció határait. Az új generációs MED-EL OPUS beszédprocesszorok a legújabb beszédkódolási eljárásoknak köszönhetően minden eddiginél jobb hangrészletességet és beszédértést tettek lehetővé az implant viselők részére. Az OPUS2 a világ első kapcsoló nélküli távirányítóval ellátott beszédprocesszora.

► 2010-ben megjelent az új Maestro cochleáris implant rendszer, melynek része a CONCERTO  -  legvékonyabb titánium házzal rendelkező implantátum.

► 2012-ben jelent meg a Bonebridge, az első aktív csontvezetéses implantátum a világon.

► 2013-ban jelent meg a RONDO, az első egybeépített CI beszédprocesszor, amely a fejen a haj alatt szinte észrevétlenül viselhető.

► 2014-ben megjelent a legújabb Synchrony cochleáris implantátum, ami a legmagasabb 3 Tesla MRI-biztonságot teszi lehetővé a belső mágnes eltávolítása nélkül, így nagyfelbontású MRI képek készíthetőek. Az új SONNET beszédprocesszor hangkezelési technológiája optimális hallásélményt tesz lehetővé, iránymikrofonjai zajcsökkentési funkciót biztosítanak és automatikusan alkalmazkodik a változó környezeti feltételekhez.

Cochleáris implantátum elektróda gyártás                     Cochleáris implantátum elektróda kézműves gyártása

Tudta? Azok a szakemberek, akik a cochleáris implantátumban lévő elektródasort gyártják, mestereik a szakmájuknak: fél éves mesterképzésen vesznek részt, hogy a MED-EL elektródasor elkészítésének kézműves szakértőivé váljanak. Ezek a speciális elektródák másodpercenként több mint 50 000 hangjelet képesek továbbítani az agy felé! Egy vezeték mindössze 0,025 milliméter széles, amely mindössze 25%-a egy emberi hajszálnak!

MED-EL implantátumok kizárólagos hazai képviselete és szervize a VICTOFON Kft., további információért érdeklődjön a MED-EL magyarországi honlapján vagy ingyenesen hívható zöldszámunkon: 06 80 204 000.