Mit tegyünk a hallásromlás késleltetéséért?

Mire ügyeljünk fülünk védelmében

Aki fiatal korában zajos helyen dolgozott és nem használt zajvédőt, már akkor elkezdődhetett a halláskárosodás kialakulása. A halláskárosodás akár 1-2 évtizedig sem jelentkezik, ám az életkor előre haladásával társulhat hozzá a halláscsökkenés. Ezért javasolt a zajban, zajos körülmények között dolgozóknak a kezdetektől zajvédőt használni. 

- Ma már a 3-6 éves kisgyermekek is használnak fejhallgatót a zene, vagy jobb esetben a mese hallgatásához. Érdemes olyan minőségű fejhallgatót választani, mely 100% biztonságot nyújt a zaj védelmére.

- A biztonságos zenehallgatás a hangerő és az időtartam függvénye: minél hangosabb a hang, annál kevesebb ideig kell hallgatni a zenét, vagy beszédet.

- A zaj károsító hatását tekintve a 80 dB kétszer olyan hangos, mint 70 dB és a 90 dB-es hangerő négyszer erősebb. Pl. egy fűnyíró által kibocsájtott 100 dB-es erősségű zaj, ha 15 percig tart, nagyobb ártalmat okozhat, mint 108 dB-es 3 perc alatt.

 

Zenehallgatás fülhallgatóval, vagy fejhallgatóval? 

A fejhallgató jobban védi fülünket a káros hangoktól és nem közvetlenül a dobhártyára jut a hang. Amíg a fülhallgatónál sokkal előbb éri el a dobhártyát a hang, ezért nem véd olyan mértékben. A modern fej- és fülhallgatók maximális hangerő kibocsájtása korlátozott. A nem megfelelően használt fejhallgatók hozzájárulhatnak a zaj okozta halláskárosodáshoz, amely 6 -19 éves kor között is igen sok embert érint. 

- A fejhallgató csökkenti a környezeti zajokat, ezért zajos helyeken – repülőgépeken, uszodákban, járműveken, kerti munkáknál - így fűnyírásnál, otthoni barkácsolásnál – szükséges és érdemes zajvédőt viselni. Zajvédő nélkül a hangerőt és a háttérzajt emelten hallja, mely károsíthatja a hallását. A zajvédő füldugók mintegy 40 dB-el is csökkenthetik a fület ért zaj halláskárosító hatását.

- A zaj ártalmas hatása nemcsak a hangerőtől, hanem a gyakoriságtól, időtartamától és attól is függ, hogy mekkora térben tartózkodik, valamint, hogy közelebb vagy távolabb van a hang forrása.

- Zenét fejhallgatóval 60 dB-el hallgatva és minden órában szünetet tartva elérhető, hogy a belső fülben a szőrsejtek „pihenni” tudjanak. A folyamatos zenehallgatás a későbbiekben kárt okozhat.

 

Miért növekszik a halláskárosodásban szenvedők száma? Hogyan válhat veszélyessé életünkben a zaj? 

- „A folyamatos hanghatás (expozició) határozottan növelheti a halláskárosodás lehetőségét." Érthető Dr. Diane Catalano, a Duke Egyetem Orvosi Központjának vezető audiológusának véleménye. Hiszen minden nap több esetben találkozunk zajos körülményekkel: közlekedés zaj, forgalmas utcák, rock koncertek, zajos szórakozó helyek, otthoni zajok (akár a hűtőgép zaja, számítógép hangja). A csecsemőket, a tizenéveseket, vagy az idősebb felnőtteket akár halkabb hangok is zavarhatják

- A halláskárosodás gyakorlatilag a fejlettebb országokban élő fiatalok körében növekszik a legnagyobb mértékben

- Egy felmérés szerint a felnőtt korosztály felé tolódik az okostelefonok és egyéb, hallást közvetlenül károsító eszközök használata. Minél idősebb korban viselik ezeket az eszközöket, a halláskárosodás lehetősége annál nagyobb. 2013-ban az Európai Unió a maximum hangerőt 85 dB-re korlátozta minden személyi hangeszközre - beleértve az okostelefonokat is. 

- A fülünk „nem felejti el” a hangokat. A fiatal korban ért erősebb hanghatások, mely után rövidebb-hosszabb ideig zúgást észleünk, sajnos életkor előre haladtával összeadódhatnak.

- A hangos környezet által okozott károknak csak egyik része az, amely a hallószervet rongálja, hiszen a fülön keresztül az agyra és az idegrendszerre gyakorolt hatása is igen ártalmas. Kimutatták, hogy a tartósan zajszennyezett környezetben élőknél nő az infarktus és az idegrendszer károsodásának veszélye is. 

 

Néhány dolog, amit még megtehet, hogy megvédje magát az állandó, zajt okozó halláskárosodástól:

- A megfelelően illeszkedő fejhallgató megfelelően kiszűri a külső zajokat.

- Fontos, hogy pihentessük a fülünket.

- Rendszeres, 60 percig tartó 80 dB-es zajhatás már komoly halláskárosodást válthat ki.

- A zajos munkahelyeken és munkagépeknél fontos a hangot megfelelően szigetelő speciális fejhallgató (munkavédelmi eszköz) használata.

- Sokan úgy gondolják, hogy a hallásvesztés az öregedés elkerülhetetlen része. Ez azonban nem igaz. Lehetőség van arra, hogy megvédje fülét a halláskárosodás gyakori okaitól. Ezért figyelni kell, hogy milyen hangerősség és hangmagasság éri a fület.

- 85 dB-nél hangosabb hangnál szükséges zajvédőt alkalmazni. Így például zajos munkahelyen, ha nem használ zajvédőt, az jelentősen növeli az idős korban jelentkező halláscsökkenés mértékét.

- A hangerő - mely a hétköznapokban a fülünket éri - ne legyen magasabb 60 dB-nél. Erre a csendes helyen való séta, mozgás, az otthoni pihenés és lazítás alkalmával van lehetőségünk.

- A stressz és a nem megfelelő pihenés – kevés alvás – a keringést befolyásoló állapotok növelhetik az időskori halláscsökkenés mértékét. Így fordítsunk időt magunkra és az alvásra!