Fülünk védelmében

A hallókészülék és a fül védelme párás időben

A párás környezetben a baktériumok és a vírusok gyorsabban szaporodhatnak, mint a száraz hidegben. Ezért különösen nagy figyelmet kell fordítani a fül és a hallókészülék gondos tisztítására, a higiénia betartására.

A hallójárat „öntisztuló”, ami az jelenti, hogy a száj és az álkapocs mozgás következtében a hallójáratban levő hámok, fülzsír a hallójáratból kifele halad. Ezért, ha fültisztító pálcikával tisztítjuk a fülünket, a kifelé gördülő fülzsír a hallójárat belseje felé, a dobhártya közelébe kerülhet. Szűk hallójárat esetén a fülzsír nehezebben gördül ki a hallójáratból, ezért ajánlott heti 2-3 alkalommal - olíva olaj, mandula olaj, levendulaolaj, baba olajat – 2-3 cseppet a fülbe cseppenteni este és egy vatta darabbal elfedni, majd 20 perc múlva eltávolítani a vattát. Mindezt csak ép hallójáratnál végezzük. Akinek nem épek a dobhártyái, vagy fülfájdalma van, bízza a kezelést fül-orr-gégész orvosára. Szoktak javasolni paraffin olajat is, de a paraffin olajban sok a szerves anyag. Illó olajokat NE használjon!

Amennyiben nem tartjuk be a fültisztítás ismérveit, az kellemetlen, fájdalmas hallójárat gyulladást okozhat, mely baktériummal felülfertőződhet. A fülünket tusfürdővel, szappannal ne mossuk. A natúr glicerines szappan alkalmas a fülkagyló átmosására, mert nem szárít. A zuhanyfejet ne irányítsuk a hallójáratunkba, mert a bekerülő víz, ha nem ürül ki, szintén hallójárat gyulladás lehet a következménye. Amennyiben fájdalmat érez, forduljon fül-orr-gégész szakorvoshoz. Uszodában, strandon, ha víz kerül a fülünkbe és nem tud kiürülni onnan, minél előbb forduljunk orvoshoz, mivel a fülzsír a víz hatására megduzzad és elzárja a hang útját. Magunk ne próbálkozzunk a víztől eldugult fül tisztítására. Uszodában, strandon, ha nyílt vízben fürdünk, úszunk utána törüljük meg szárazra fülét, orrát.

A hallókészülékben, ugyanúgy, mint a hallójáratban a párás meleg hőmérsékletben elszaporodhatnak a baktériumok és a vírusok, melyek a fent leírt kellemetlen, fájdalmas tüneteket előidéző hallójárat gyulladást okozhatnak. Javasolt, hogy a készülékét naponta többször törölje át antibakteriális törlőkendővel (gyógyszertárban, illatszer boltban kapható). Ügyeljen arra, hogy ne legyen túl nedves a törlőkendő, hogy a készülékbe víz ne kerüljön. Amikor víz kerül a fülbe száraz, tiszta vékony törölközővel törölje át a fület, mielőtt behelyezi a készüléket. Meleg, párás körülmények között, amikor tudja nélkülözni a készülék használatát, helyezze a dobozába, vagy a szárító tégelybe a szárító patronnal együtt. Amikor a szárító parton színe kivilágosodik, az azt jelzi, nem hatékony a működése. Javasolt új patronra cserélni. A legjobb az elektromos készülék szárító (Perfcet Dry Lux), amely 30 perc alatt fertőtleníti és páramentesíti a hallókészüléket.