A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

A szédülés csapdájában – mi az a Ménière-betegség?

Forog velünk a világ? A szédülés rohamokban tör ránk? Gyanakodhatunk Ménière-betegségre?
A szédülés csapdájában – mi az a Ménière-betegség?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

A Ménière-betegség a belső fülben kialakuló rendellenesség, melyet az említett terület folyadékháztartásában fellépő zavar okoz. Ez a terület kiemelkedően fontos. A belső fül felelős a hallásért és az egyensúlyért. Amikor valamilyen elváltozás jelenik meg benne, működése is megváltozik.

Jelentkezzen most ingyenes, kötelezettség nélküli hallásszűrésre!

Vegyen részt teljeskörű és ingyenes hallásvizsgálatunkon, töltse ki rövid űrlapunkat és jelentkezzen most!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

A betegségnek három jellegzetes tünete van:

  1. Erős szédülés

    Ez egyeseknél egyszeri rohamként jelentkezik. Mások azonban rövid időn belül ismétlődve érezhetik, hogy forog velük a világ. A szédülés olyan mértékű is lehet, hogy az illető elveszíti az egyensúlyát és ennek következtében elesik. Ez a kellemetlen tünet eltarthat néhány perctől akár egy egész napig is.

  2. Halláskárosodás

    Ez a tünet általában csak az egyik fület érinti. A hallásproblémával élő emberek sokszor hajlamosak arra, hogy elhatárolódjanak másoktól amiatt, mert nehezebben tudnak bekapcsolódni egy-egy beszélgetésbe. Ezért társas kapcsolataik is beszűkülhetnek, nem tudnak annyi időt másokkal tölteni, mint amennyit szeretnének. Ez érzelmi rendellenességekhez, elszigeteltséghez, depresszióhoz és stresszhez vezethet.

  3. Fülzúgás

    A tinnitustól szenvedő betegek erős, zavaró fülzúgást tapasztalnak. Ehhez sípoló, csengő, zúgó esetleg zakatoló hang is társulhat úgy, hogy nincs semmilyen külső zaj, mely kiválthatná ezt. Akiknél ez a probléma folyamatosan fennáll, nehezen hallják meg a külső hangokat, hiszen a fülzúgás okozta zaj elnyomja ezeket.

A fent említett tüneteken kívül más mellékhatásokkal is számolni kell. Így például ezt a betegséget kísérheti fejfájás, émelygés, hányás, izzadás, valamint dugultság-érzet a fülben.

A Ménière-betegség bármely életkorban kialakulhat, de leginkább a 40-60 év közötti felnőtteknél fordul elő. Emellett a férfiaknál gyakoribb, mint a nőknél.

Mitől alakulhat ki a Ménière? [1]

Számos elmélet létezik arról, hogy mi okozza ezt a betegséget. Egyes kutatók azt gondolják, hogy a Ménière-betegség az erek összehúzódásának eredménye, hasonlóan a migrénes fejfájáshoz. Mások szerint vírusfertőzés, allergia vagy autoimmun reakciók következménye lehet. A Ménière betegség családokban is ismétlődhet, ezért az sem zárható ki, hogy genetikai eredetű.

Amennyiben a háziorvos belső fül eredetű szédülésre gyanakodik, úgy fül-orr-gégészetre küldi a pácienst, un. otoneurológiai vizsgálatra. Ezt követően a kiállított diagnózis alapján az orvos megállapítja, hogy Ménière-betegségről van-e szó.

A Ménière-betegség egy krónikus állapot. Azonban megfelelő kezeléssel, esetleges műtéttel és az életmód megváltoztatásával (például sószegény étrenddel) támogathatja a tünetek enyhülését. Ezen túl léteznek olyan vényköteles gyógyszerek, amelyek a szédülés enyhítésében és a rohamok lerövidítésében segíthetnek.

 


 

[1] https://www.nidcd.nih.gov/health/menieres-disease#5