A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Elhúzódó koronavírus fertőzés: a fülzúgás lehet az egyik jele

A koronavírus fertőzés lefolyása után is jelentkezhetnek olyan tünetek, amelyeket semmiképp nem szabad félvállról venni. A köztudatban az terjedt el, hogy ezek leggyakrabban a szív- és érrendszert, illetve a tüdőt érintik, de a szakemberek kutatásaik során egyre többször szembesülnek azzal, hogy a fertőzés hosszú távon fülzúgást, szédülést vagy akár halláscsökkenést is okozhat.
Elhúzódó koronavírus fertőzés: a fülzúgás lehet az egyik jele

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

A tinnitus egyáltalán nem ritka panasz, a felnőtt lakosság 17%-át érinti. A mindennapjainkat szabályozó fülzúgás a hangulatunkat is befolyásolja. A folyamatos csengés, zúgás zavaró lehet a mindennapi tevékenységek során. Elvonhatja a figyelmünket, zavarhat a tanulásban és a munkavégzésben, de szorongáshoz is vezethet. Éjszaka, ahogy a környezet elcsendesül még inkább felerősödik a fülzúgás érzete, így a pihenésünket is zavarhatja az állandó sistergés és csiripelés.

A járvány alatt az életmódbeli változások sem kedveznek a meglévő fülzúgásnak:

  • a fülhallgató használata az otthoni munkavégzés és tanulás alatt,
  • a kevesebb mozgás,
  • a bezártság,
  • a magasabb koffein fogyasztás,
  • a vírustól vagy munkahely elvesztésétől való félelem,
  • a társas kapcsolatok hiánya,
  • a feltöltődési és a szabadidős lehetőségek beszűkülése.

Ezek mind közre játszhatnak a fülzúgás súlyosbodásában.

A legújabb tanulmányok szerint a COVID-19 vírusfertőzés során kialakulhat, de erősödhet is a fennálló fülzúgás. Hazánkban is egyre több ember esik át a koronavírus fertőzésen, legtöbben „enyhe” vagy „mérsékelt” tünetekkel. Ugyanakkor a felépülés akár hetekig is elhúzódhat. Kutatások bizonyították, hogy a légzőszervi, szív-érrendszeri és vese szövődmények mellett, a fertőzés egyik hosszú távú tünete lehet a fülzúgás is. Éppen ezért érdemes odafigyelni a jelekre. Ugyanis a fülzúgás, mint tünet akár az egyébként tünetmentes koronavírus fertőzésre is felhívhatja a figyelmet.

Egy 2021. februári több kutatást rendszerező felülvizsgálat a hallással kapcsolatos szövődményekre vonatkozó adatokat egyesítette[1]. A tanulmányokból kiderült, hogy a vizsgálatokban résztvevők:

  • 7,6%-nál halláskárosodást,
  • 14,8%-nál fülzúgást állapítottak meg,
  • míg 7,2%-a szédülésre panaszkodott.

Egy másik esettanulmányban[2] 100 főt vizsgáltak meg. A résztvevők 47%-a szédülésről, 29%-a pedig fülzúgásról számolt be amellett, hogy megemlítették a fáradékonyságot, a légszomjat, valamint a vérnyomás problémát is, mint a koronavírus fertőzés utáni tünetet. A tanulmány szerint a súlyosbodó fülzúgás tünetek 70%-ban a nőknél jelentkeztek és az 50 év alatti korosztályt érintették jobban. A kutatás rávilágított arra is, hogy a pandémia miatt korlátozottan elérhető egészségügyi szolgáltatások miatti szorongás és a kezelések elhúzódása is tovább fokozhatja a tinnitus tüneteit.

Aki először találkozik a fülzúgás tüneteivel, az megrémülhet attól a gondolattól, hogy ez az állapot hosszú távon megmaradhat vagy akár az egész életét is végéig kísérheti. Ez az új zavaró tényező azonban nem kell, hogy megkeserítse a mindennapjait. Ha fülzúgást tapasztal, akkor érdemes minél előbb szakorvoshoz fordulnia, ahol a kivizsgálás mellett magyarázatot kaphatnak a felmerülő kérdéseire, valamint a különböző terápiás kezelési lehetőségeket is megismerheti.

Életmódbeli változtatásokkal, stresszkezelő technikák elsajátításával és az alvás minőségének javításával is hozzájárulhatunk a fülzúgás enyhítésében.

 

[1] https://www.healthyhearing.com/report/53127-Coronavirus-hearing-loss-tinnitus-covid

[2] https://www.nm.org/about-us/northwestern-medicine-newsroom/press-releases/2021/neurologic-symptoms-in-non-hospitalized-covid-19-long-haulers