15.000 Ft felett INGYENES házhozszállítás!
A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

Vitaminnal a jó hallásért

A vitaminok fontosak az egészséges táplálkozás szempontjából, sőt, egyes vitaminok különösen előnyösek a hallás megőrzésében! Sokféle módon lehet fenntartani a jó hallást. Alapvető fontosságú a fül védelme a folyamatos és veszélyes zajhatásoktól és a fülfertőzések elkerülése.
Vitaminnal a jó hallásért

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Az egészséges életmóddal, sok testmozgással, kiegyensúlyozott étrenddel és a halláshoz szükséges vitaminokkal jelentős mértékben hozzájárulhat a halláscsökkenés megakadályozásához vagy késleltetéséhez.[1] A közelmúltbeli étkezési szokások szerint a vitamindús ételek fogyasztását javasolják az orvosok. Különösen az időskorúaknak javasolják, hogy kevesebb vitamin kiegészítőt szedjenek, és tartsák szem előtt, hogy vitamin szükségletüket friss ételekből egészítsék ki.

Jelentkezzen most ingyenes, kötelezettség nélküli hallásszűrésre!

Vegyen részt teljeskörű és ingyenes hallásvizsgálatunkon, töltse ki rövid űrlapunkat és jelentkezzen most!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

C-vitamin[2]

  • A C-vitamint antioxidánsnak tekintik, hasznos a cochlea szőrsejtjei károsodásának megelőzésében. Az erős immunrendszer hatékony a fertőzések leküzdésében is, ideértve a középfülben kialakuló fertőzéseket.

 

  • Hatékony lehet a zajártalom által kialakult halláscsökkentés megelőzésében is. A Michigan-i Kresge Halláskutató Intézet tudósai 2008-ban tanulmányt készítettek egy A-, C- és E-vitamin, valamint a magnézium keverékével. A kísérletek megállapították, hogy a zaj által okozott halláscsökkenések 80%- nál hatékony volt a A,C, E vitamin és a magnézium keveréke.

 

E vitamin

  • Antioxidáns tulajdonságain túl az E-vitamin javítja a vérkeringést, ideértve a belső fül szőrsejtjeit és a hallóideg működését, amelyeknél lényeges a jó keringés fenntartása.

 

D vitamin

  • A D-vitamin a csontok egészségéért felelős, ami azt jelenti, hogy a középfülében lévő hallócsontocskák működését segítik. A D-vitamin hiánya osteopenia-t (csontvesztés) és otosclerosist okozhat, ami hallácsökkenéshez, hallásvesztéshez vezethet.

B12 vitamin

  • Tanulmányok kimutatták, hogy a B12-vitamin hiányos betegek esetében fennáll a zaj okozta hallásvesztés és fülzúgás (fülcsengés) veszélye. Az American Journal of Clinical Nutrition 1999. márciusi számában közzétett kutatások kimutatták, hogy a B12-vitaminhiány - különösen alacsony folsavszinttel kombinálva - felelős lehet az életkorral járó halláscsökkenésért.

A vitamin

  • Az erek állapotára jótékony hatású. Ezáltal hozzájárul a hallósejtek a hallóideg és a belső fül keringésének javításához.

Étel javaslatok

A legjobb ételek a C-vitamin előállításához a leveles zöldségek, például a kelkáposzta, brokkoli, bogyós gyümölcsök, citrusfélék (narancs), kivi, paradicsom, borsó és a zöld paprika.
A C-vitamin jelenlegi napi ajánlott értéke 60 mg. Egy közepes narancs 69,7 mg-ot tartalmaz.

Az E-vitamin tartalmú élelmiszerek megtalálhatók a diófélék között - a mandula és a mogyoró sok E vitamint tartalmaz. A málna, spenót, fehérrépa és kelkáposzta is E vitaminban gazdag zöldségek. A csonthélyasoknak és növényi olajoknak, például a napraforgónak és a szőlőmagnak szintén magas az E-vitamin tartalma.

A D-vitamin elnyerésének legkedvezőbb módja a napsugárzás. A nap sugarai a D vitamin szükséglet 2%-t biztosítják. Ezt ki kell egészíteni D-vitamin-tartalmú ételekkel.
(A nap sugárzás káros hatásáról ne felejtkezzünk el.) Javasolt a halak (tonhal), a tojás sárgájának és a sajtok fogyasztása.

Ugyanazok az élelmiszerek, amelyek D-vitamint szolgáltatnak, magas forrást biztosítanak a B12-vitaminnak, mint például a szardínia vagy a makréla. Ezen kívül a vörös hús, a tej, a joghurt és a sajt is nagy mennyiségű vitamint biztosít. A B12-vitamin szükséglet életkor szerint változik.

Az A-vitamin nemcsak önmagában, hanem előanyagok, úgynevezett provitaminok formájában is előfordul a természetben, ilyen például a karotin. Természetes A-vitamin forrás az állati belsőségek (máj, vese, szív stb.), tej és tejtermékek, tengeri halak, tojássárgája. Karotint főképp a növényekben találhatunk, ilyenek a sárgarépa, sárgabarack, paraj, sütőtök, sárgadinnye, paprika, és egyéb erősen sárga, piros vagy zöld színű zöldségek és gyümölcsök. Az A-vitamint a máj raktározza. Egy felnőtt ember szervezete kb. 1-2 évre elegendő mennyiséget képes tárolni megfelelő A-vitamin tartalmú táplálkozás esetén.

Míg a tanulmányok kimutatták, hogy a vitaminhiány számos egészségügyi problémához vezet, és sok minden más is befolyásolja a hallást, a kiegyensúlyozott étrend továbbra is a legjobb módja annak, hogy a szervezet tápanyagokat megfelelőn hasznosítsa. Kérjen tanácsot a családorvosától, mielőtt bármilyen vitamint vagy étrend-kiegészítőt fogyasztani kezdene. Bármilyen gondja van a hallásával, vegye fel a kapcsolatot hallás gondozó szakemberrel.

Omega3 zsírsavak és D-vitamin, a hallás egészségéért! [3]

A halakban - például lazacban, tonhalban, pisztrángban vagy szardíniában - általában megtalálhatóak az omega-3 zsírok és a D-vitamin. Rendkívül pozitív hatással lehet a hallásra. Tanulmányok kimutatták, hogy azoknak a felnőtteknek, akik hetente kétszer halat fogyasztottak, 42% -kal kevesebb esélyük volt az életkorral összefüggő halláscsökkenésre, mint akik nem ettek rendszeresen halat.

A fő ok, a kutatók szerint, hogy az omega3 zsírok erősítik a belső fül érhálózatának oxigén ellátását.

Antioxidánsok és folsav hallásvesztés csökkentő kiegészítőként

Az antioxidánsok rendszeres bevitele, különösen fontos. Az alábbi zöldségekben megtalálható folsav formájában: spenót, spárga, bab, dió, brokkoli, tojás, máj.

  • Akár 20% -kal csökkentheti a hallásvesztés kockázatát.
  • Az antioxidánsok halláscsökkentő kiegészítőként szolgálnak, csökkentve a testén át örvénylő szabad gyökök számát, amelyek egyébként károsíthatják a hallóideget.

Magnézium az egészséges halláshoz

  • Kimutatták, hogy a banánban, burgonyában, articsókában vagy brokkoliban általában megtalálható magnézium, mely védelmet nyújt a zaj által kiváltott hallásvesztés ellen.

Cink halláscsökkenés megelőzéséhez

  • Az egészséges cink szint megtartásával növelheti belső fülének az életkorral összefüggő halláscsökkenés elleni védekezését. Védi a sejteket, illetve a hallósejteket határoló hártyát, amely a sejtmembrán sérthetetlenségéért felelős.
  • Cinket tartalmaz a fekete csokoládé, a kagyló, a brokkoli, napraforgó mag és a zabkása, mely a vérnyomást és a koleszterinszintet is szabályozza.
  • Kesudió, edami sajt, amely a cink mellett magas A-, B12- és D-vitamin tartalmú is.

A fenti összetevők az egészséges táplálkozás alapvető elemei, amelyek növelik annak esélyét, hogy egészségi állapotuk sok éven keresztül jó minőségű maradjon.
Amennyiben többet szeretne megtudni a füle, hallása állapotáról, vagy arról, hogyan lehet megakadályozni a hallásvesztést, vagy valamilyen segítségre van szüksége, jelnetkezzen ingyenes hallásvizsgálatra.

 


 

[1] https://www.healthyhearing.com/report/51182-Foods-that-boost-hearing-health-the-power-of-vitamins

[2] https://www.audicus.com/5-vitamins-for-hearing/

[3] https://www.audicus.com/5-vitamins-for-hearing/