A hallás szakértője
Központi hallásvizsgáló
06-30/311-4123

A koronavírus súlyosbíthatja a fülzúgást?

Egyre több mindent tudunk meg a koronavírusról, ahogyan fokozatosan megtanulunk együtt élni vele. Ezzel párhuzamosan folyamatosan nő a száma azoknak a tanulmányoknak, melyek a COVID hosszú távú következményeire világítanak rá. Egy friss kutatás szerint a vírus súlyosbíthatja vagy kiválthatja a fülzúgást.
A koronavírus súlyosbíthatja a fülzúgást?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező

Az angliai Ruskin Egyetem a Brit és amerikai Tinnitus Egyesület támogatásával végzett egy kutatást[1], mely rávilágított arra, hogy a fülzúgást a COVID-19 súlyosbíthatja. A felmérésben a kutatók több, mint 3000 olyan személyt kerestek meg a világ 48 országából (többségüket Európából és az Egyesült Államokból), akiknek fülzúgása van. A vizsgálat során kimutatták, hogy a koronavírus tüneteivel kezelt páciensek 40%-nál romlott a korábban fennálló fülzúgás. S bár a felmérés azokra fókuszált, akik már korábban is küzdöttek tinnitussal, az alanyok egy része azt állította, hogy fülzúgását a koronavírus váltotta ki. Ez arra utal, hogy a fülzúgás bizonyos esetekben hosszútávú COVID tünetként jelentkezhet.

A tanulmány megállapította, hogy a tinnitus tüneteinek súlyosbodása mellett, a koronavírussal szembeni védekezés által kiváltott változások (pl. fokozódó szorongás és magányérzet) is negatív hatással lehetnek a fülzúgással élőkre. Sok esetben ezek a változások szorongást váltanak ki az emberekből, ami szintén negatívan hathat rájuk.

Szorongást válthat ki:

  • a koronavírus járvány miatti feszengés
  • az, hogy nehezebben jutunk egyéb egészségügyi ellátáshoz
  • a vírus terjedésének megakadályozására bevezetett társadalmi távolságtartó intézkedések – ez ugyanis megváltoztatja a munka és az életmód rutinját
  • egyéb külső tényezők – pl. zajosabb otthoni környezet, amit az otthoni munkavégzés és a távoktatás eredményez.

Az olyan belső aggodalmak, mint a koronavírustól való félelem, az anyagi gondok, a magány és az alvási nehézségek is hozzájárultak ahhoz, hogy a fülzúgás a tanulmányban résztvevő emberek 32%-nál zavaróbbá váljon. Kiderült az is, hogy a nők és az 50 év alatti fiatalok a tinnitust sokkal elviselhetetlenebbnek érzik a járvány idején.

A vizsgálat rávilágított arra, hogy a COVID-19 második hulláma és az ebből eredő lezárolások növelték a stressz és az elszigeteltség érzését. Ezt szem előtt tartva az egészségügyi rendszereknek biztosítaniuk kell a megfelelő szakmai ellátást azok részére, akiknél fülzúgás alakul ki vagy rosszabbodik az állapotuk.

 

[1] https://www.sciencedaily.com/releases/2020/11/201105183813.htm